koira lapsen sylissä

Nelijalkaisia kasvatuskumppaneita

Meillä Kuntolassa yrittäjät ovat viihtyneet koko lapsuutensa hevostalleilla. Hevoset ja muut eläimet ovat aina kulkeneet ohessa myös eri työympäristöissä. Luonto ja eläimet ovat tarjonneet meille arvokasta oppia vastuunkantamisesta, onnentunteita, turvallisuutta sekä tuoneet elämäämme tärkeitä eläin- ja ihmisystäviä. Tästä syystä halusimme Kuntolassakin ottaa eläimet mukaan arkeen ja osaksi pienen kuntoutuskotimme jokapäiväisiä puuhia.

Positiiviset asiat, joita olemme havainneet eläinavusteisesta työstä, ovat myös tieteellisesti todennettuja: Tutkimukset kertovat, että jo pelkkä eläimen läsnäolo voi saada aikaan ihmisessä rauhoittavia vaikutuksia. Eläimen kosketus ja läheisyys tuovat lohtua ja tukea. Esimerkiksi lasten sairaalakokemuksia on voitu helpottaa ottamalla käyttöön eläinten luontaiset kyvyt elämänilon ja hyvänmielen tuojina ja kuntoutuksen tukena.

Kuntolassa ohjaajamme pitävät omia koiriaan mukana työvuoroissa. Esimerkiksi pienet koiratytöt Elsa ja Martta ovat aina valmiina metsälenkkeihin ja rapsutuksiin. Kuntolan oma poni Stara asuu naapurissa maatilalla, jossa käymme yhdessä hoitamassa ponia. Staralla itselläänkin on ollut nuoruudessaan haasteita ja ongelmia. Poni on äärimmäisen kiltti, mutta tarvitsee ympärilleen rauhallista käsittelyä, ystävällisyyttä, rutiineja sekä tuttuja ihmisiä, mikä kasvattaa myös meitä ihmisiä toimimaan kärsivällisesti ja empaattisesti.

Jos jokin asia jännittää tai pelottaa, voivat Martta tai Stara olla tukena ja turvana kohtaamassa vaikeatkin asiat. Pehmeään turkkiin voi painaa päänsä, jos harmittaa. Luotettavalle kuuntelijalle uskaltaa kertoa ihan kaikista asioista: iloista ja murheista. Kun on vaikeaa olla lähellä tai koskettaa, voi eläintä olla helpompaa paijata ja antaa tulla lähelle. Eläimen läheisyys tukee rauhoittumista, jos joskus on vaikeaa laskea kierroksia. Mikäpä muu auttaisi niin mukavalla tavalla, kuin istua sohvalla sylissä rauhallisesti nukkuva pieni ystävä.

Eläimellä on ihmeellinen kyky toimia vuorovaikutuksen, motivaation ja rentoutumisen tukena. Jos surullisesta tai hankalasta asiasta on ikävä puhua, voi solmu aueta huomaamatta, samalla kun aikuisen kanssa puuhaillaan eläimen kanssa. Kun toiminnan keskiössä on vaikkapa tallikissa Onnin ruokinta, ponin harjaaminen tai koiran lenkitys, voi siinä sivussa jakaa huolia ja murheita.

Metsän rauhoittava ja eheyttävä vaikutus on myös tutkimuksissa todennettu. Sinnekin nelijalkainen ystävä voi johdattaa ja vieläpä säännöllisesti. Keli kuin keli on koiran kanssa vedettävä vaikka sadetakki niskaan ja lähdettävä ulos. Rutiinit, kiireetön liikunta, metsän rentouttava vaikutus sekä tutun aikuisen juttuseura tulevat huomaamatta lähemmäksi.

Ja toisinaan, kun ei ole kerta kaikkiaan mitään puhuttavaa – voidaan aina puhua koirista tai ponista! Tämän tietää jokainen eläinihminen: Mistään ei saa niin nopeasti juttukavereita kuin heppatallilta, pupunäyttelystä tai koirapuistosta!

Kasvatusvastuusta pienen siivun nappaavatkin ohjaajien tutut koirat, jotka tulevat meille kuin toiseen kotiinsa. Hyppäävät omalle pedillensä ja katsovat kysyvästi ympärilleen: tulisiko joku rapsuttamaan? Ja yleensä aina joku tulee 🧡